pondělí 17. srpna 2015

Postcrossing...

...slyšeli jste už o něm? Já nechápu jak jsem bez něj mohla tak dlouho žít:)

   Postcrossing je takový webový projekt, jehož cílem je dostávat i posílat pohledy do celého světa.  

Pohlednice série "Flower Fairies" od autorky Cicely Mary Barker

   Jak na to? Na začátku je nutná registrace na stránkách: postrossing.com  a pak si můžete vylosovat svých prvních 5 adres. Je to maximum, které se s počtem odeslaných pohlednic zvyšuje (já můžu poslat max. 12 najednou). Až se pohled doručí adresátovi (o tom dostanete zprávu na email), tak vaše adresa jakoby spadne do systému a konečně si vás také někdo vylosuje a pošle vám pohled ze své země. Proto je také dobré si pořádně vyplnit profil o sobě, aby ostatní věděli, jaké pohledy se vám líbí. 

   Základním komunikačním jazykem je angličtina. Profil i pohledy se píšou v angličtině, pokud nemá konkrétní člověk na svém profilu napsáno, že ovládá i jiné jiné jazyky. 

   Musím říct, že z počátku je to šílená euforie, když čekáte na svůj první pohled. To dumání odkud asi přijde, co na něm bude, přijde vůbec? :-) Každý den jsem nedočkavě vyhlížela pošťačku, kontrolovala schránku, až se tam konečně objevil! Radost byla veliká převeliká:)
Můj první doručený pohled (z Ukrajiny)
Od té doby už mi přišlo velké množství pohledů. Oficiálně mám zatím 172 přijatých a radost mám z každého pohledu pořád velkou.

Tento koníček mi toho hodně dal:
+ radost 
+ velké zlepšení mých zeměpisných znalostí
+ procvičování angličtiny, která se mi pomalu už z hlavy vytrácela, protože ji jinak nepoužívám
+ nové přátele - jak v zahraničí ( dopisuji si s kamarádkami z Číny, Finska a Austrálie), tak i v Čechách (poznala jsem je díky postcrossingové skupině na FB)
+ spoustu různých nových vědomostí o světě
+ velké množství prázdných pohlednic, abych měla pro každého tu pravou:)
+ povědomí o české známkové tvorbě:),... 


Pohlednice z Finska od autorky Inge Löök (Old ladies)

Ale také mi něco vzal:
- trochu času
- hodně peněz:) Proto si to musím hlídat, abych neposílala jak šílená. Mám takový svůj limit, který se snažím nepřekročit.
Pohlednice série "Greetings from..."
   Je to super i pro děti. Když přijde pohled, hned chtějí vědět odkud je. Tak si to ukazujem na velké mapě, kterou jsme kvůli tomu speciálně pořídili do pokojíčku. Také mají svou nástěnku, kam si dávají pohledy, které se jim líbí:)

Mé oblíbené černobílé
Velká čínská zeď




   Je to  koníček pro mnoho lidí nepochopitelný, ale mě přináší každý den spoustu radosti. A sama se zase snažím potěšit někoho dalšího. Je to takový koloběh radosti a mezinárodního poznávání. A to mě moc baví!
Dřevěný pohled židovského hřbitova v Třebíči

    A co vy? Posíláte pohledy alespoň na Vánoce? :-)) Mějte se krásně. Já jdu zase nedočkavě vyhlížet pošťačku:)

2 komentáře: