pondělí 3. srpna 2015

Strachotínka ...

   Po dlouhé době mám zase čas i náladu na svůj blog. Za posledního půl roku jsem objevila dva nové zájmy, které mi ukously velkou část mého volné času a na tento blog mezitím padal prach. Možná i nějaký pavouček se tu v rohu zabydlel:) Ale poslední dobou  cítím, že je zase ten správný čas sem něco napsat a podělit se s vámi o střípky z mého života.

   Jako první příspěvek jsem vybrala výlet na Strachotínku aneb Kapli svatých Cyrila a Metoděje v Hamiltonech. Je to naše oblíbené odpočinkové a výletní místo. 


   U kapličky vyvěrá silný pramen kvalitní vody, která podle legendy vytryskla na modlitbu sv. Metoděje, když potřeboval ošetřit svého vyčerpaného bratra Cyrila. 
   Název "Strachotínka" pochází z lidového názvu "Strachota", jak byl sv. Metoděj nazýván. A na počest těchto dvou svatých zde byla v roce 1871 postavena kaplička.


   U pramene jsou k dipozici hrníčky, aby se každý kolemjdoucí mohl osvěžit touto léčivou vodou.








  
   Konstantin a Metoděj přišli na Moravu roku 863  a přinesli s sebou první slovanskou knihu – překlad evangelií. Po příchodu přeložili v nejkratší době do slovanského jazyka i ostatní bohoslužebné texty a začali konat bohoslužby slovansky. 



   Působení obou bratří  bylo provázeno velkým úspěchem. Vedoucí osobností byl Konstantin, zatímco Metoděj přisluhoval a podroboval se mladšímu bratru jako služebník. Mnoho lidí se účastnilo jejich bohoslužeb a kázání. Moravané, dosud ne zcela oproštění od pohanských kouzel a rituálů, poznávali náboženství lásky k bližnímu.

   I když nejsem věřící, tak mám ráda historii a ráda se nechám unášet tajuplnou atmosférou takových míst.
***

4 komentáře:

  1. Helenko, vítej...
    Udělali jste si krásný výlet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lidko. Moc děkuji za milý komentář a jsem ráda, že jsi se tu zastavila:)

      Vymazat
  2. Moc hezké místo. A děti krásně pózují.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný den. Už jsou zvyklé, že maminka kolem nich pořád běhá s foťákem, a když se na ni usmějí, tak mají zase na chvíli pokoj:))

      Vymazat